Naša QA Veronika z Idelly prišla s nápadom usporiadať interný QA Meetup pre všetkých našich testerov. Myšlienkou bolo spojiť príjemné s užitočným - odprezentovať svoje vedomosti a znetworkovať testerov. Meetup dopadol na výbornú a Veronika neušla nášmu 3za3 :)))

Prečo si sa rozhodla pre testovanie v Cypresse a Cucumber pre API testy?

Nezačínala som s API testovaním v Cypresse, práve naopak vybrala som si ho na Frontend, ale keďže prišli nové požiadavky a nový projekt na testovanie, rozhodla som sa použiť to čo už som mala, bolo oveľa jednoduchšie a časovo úspornejšie použiť nástroj s ktorým som mala skúsenosti. Pozrela som si pár tutoriálov na API testing v cypresse a išla do toho. Cucumber je nadstavba nad cypress, ktorá využíva Gherkin syntax a písanie testovacích scenárov v ľudskej reči.

Aké sú kľúčové benefity pri integrovaní Cypressu a Cucumberu pre API testy a ako táto kombinácia zlepšila testovanie?

Jednoduchá integrácia medzi týmito frameworkami, jednoduchý set up, pár príkazov a všetko funguje ako má.Benefitom je časovo nenáročný set up a čitateĺnosť testov aj pre netechnické osoby.

Aké si mala prekážy a výzvy pri nastavovaní testov?

Výzvou bolo jednoznačne začať, nakoľko na projekte nebol napísaný žiaden test. Tiež písanie testov tak aby boli zrozumiteľné, rýchle a vedela som v nich reagovať na neustále zmeny. Testerkou som posledné dva roky a preto stále všetko čo príde považujem za výzvu.

Podobne ako tento Meetup. Nakoniec dopadol super, moje pocity boli dobré, spätná väzba od účastníkov ma potešila, všetci sa plánujú zúčastniť aj ďalšieho meetupu. Plánujem v tom pokračovať každé 2 mesiace, zmeníme len miesto do nejakej meetingovky, kde je väčšia obrazovka a zvuk. Dostala som pár nápadov, čo by sme mohli pridať na QA meetup, takže to pridám.

 

Veroniku môžeš nájsť aj vo videu o jej produkte na našom Youtube.